Moj profil

Brušenje stakla

Jednostavan i zanimljiv hobi. Uz malo truda, dobre volje i vremena možete napraviti jedinstvene poklone,ukrase ili starim staklenim stvarima dati novi izgled...

Gledajući po Coolinarici primjetila sam da ima puno različitih hobija koje ljudi rade sa puno ljubavi, pa sam i ja odlučila sa Vama podijeliti jedan koji mi uz kuhanje pričinjava veliko zadovoljsvo. Kroz nekoliko slika i praktičnih savjeta pokušat ću Vam opisati kako ja stvaram male staklene ukrase.

Prije svega za izradu Vam je potrebna mala brusilica poznata pod nazivom biax ili dremel (vjerujem da je Vaše bolje polovice imaju) ako ne, može se kupiti u svakom dućanu tehničke robe po vrlo pristupačnoj cijeni. Uz brusilicu su Vam također potrebni i nastavci za brušenje stakla (tzv. dijamantni nastavci) raličitih izvedba.

Na slici su prikazani i jedni i drugi koje ja koristim. Nastavke sa okruglom glavom koristim za precizno iscrtavanje i obrubljivanje slike, a špičaste i ravne za sjenčanje većih površina.

Za početak dok ne steknete iskustvo koristitie čaše ili svjećnjake debljeg stakla (kad steknete osjećaj moći ćete brusiti i tanka stakla poput čaša za šampanjac) kako Vam staklo ne bi puklo u ruci prilikom brušenja što se meni u početku znalo desiti. Brusiti se može bilo koji oblik stakla, bilo ono u boji ili prozirno.

Uzorak koji želite izbrusiti na čaši je proizvoljan i nema ograničenja, a najlakše ga je prenijeti tako da uzorak prekopirate prvo na paus-papir, bilo koji drugi papir koji je dovoljno proziran ili prozirni celofan. Meni je najlakše, nakon mnogih isprobavanja, manji komad paus-papira zalijepiti preko uzorka selotejpom da se ne miče i vodootpornim flomasterom prekopirati uzorak na papir.

Kada ste željeni uzorak precrtali na papir, taj papir jednostavno ubacite u čašu i pritisnite iznutra na stijenku čaše, te sa vanjske strane ponovo vodootpornim flomasterom preslikajte na čašu. Napominjem da je vodootporni flomaster u ovom trenutku bitan kako se prilikom brušenja i držanja čaše u ruci uzorak sa čaše ne bi izbrisao od dodira rukom ili znoja u dlanu. Ako ste dovoljno vješti u crtanju uzorak na čašu možete nacrtati i sami bez preslikavanja.

Sada počinje onaj najzanimljiviji dio. Kad ste sve pripremili za brušenje upalite brusilicu i krenite 🙂 Nastavke za brušenje nikada nemojte oslanjati pod pravim kutem na čašu. Najbolji kut za brušenje je oko 45-60 stupnjeva ukošeno. Ovisno o modelu brusilice najčešće možete podešavati brzinu, najbolje je brusiti na prvoj ili drugoj brzini negdje oko 11000 ili 12000 okretaja. Možda će vam linije u početku biti neravne i isprekidane, ali to možete popraviti tako da po istom mjestu prođete nekoliko puta. Također nemojte (dok ne steknete vještinu) nastavak pritiskati jako na staklo, jer Vam brusilica može skliznuti po staklu, što će Vam ostaviti trag na staklu tamo gdje niste željeli. Dok brusite staklo stvara se staklena prašina, pa pazite da prste ne stavljate u oči i usta. Nije ugodno 🙁 Najlakše Vam je brusiti tako da brusilicom skidate  otisak flomastera sa stakla. Tako možete kontrolirati debljinu i dužinu linije koju ste preslikali. Ovisno o Vašoj želji uzorak možete posjenčati (matirati) ili ostaviti samo vanjske linije. Nakon što ste gotovi sa brušenjem čašu operite i posušite.

Čaše, zdjelice, vaze i svijećnjaci spremni su za upotrebu ili poklon. Sve što ste izbrusili i ukrasili možete i dalje koristiti kao i prije brušenja jer staklo nije oslabljeno.

Ovo je jedan od primjera kako iskoristiti ukrašeni svijećnjak. U zdjelice koje ste ukrasili također možete staviti bombone, sušeno cvijeće, svijeće... 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.