Moj profil

Cool chefica mjeseca prosinca - ozi-bu

Kada se na jednom mjestu nađe spoj ljubavi prema kulinarskom nasljeđu i umijeće da se njeguje ta ostavština, nastaju jela koja odišu tradicijom zavičaja.

Poželite li uživati u kavi s puno pjene, znamo pravo mjesto gdje se kuha baš takva. To je isto ono mjesto na kojemu pita s džemom miriše na jagode.

Nova cool chefica mjeseca prosinca ozi-bu nije se šalila kada je 2011. godine objavila svoj prvi recept na našim stranicama i najavila – bit će ih još. Održala je svoje obećanje i do sada nas je počastila s više od 160 slanih i slatkih recepata.

Kako se ni mi ne možemo često odlučiti bismo li prije slano ili slatko, tako je i ona već iste godine pronašla rješenje koje nas je oduševilo u obliku kiflica s jogurtom i to naravno u dvije varijante pa kako vam je draže. Njihova je posebnost da uvijek uspijevaju, a možda je tajna da treba uživati u onome što radimo.

Nekad je to posao, nekada je hobi, a nekada jednostavne sitnice koje nas čine sretnijima. A da ozi-bu doista uživa u kuhanju, dokazuje uloženim trudom u izradu pogače koja je u konačnici rezultirala i sitnim vezom, što je ujedno i dokaz njezine umješnosti i kreativnosti.

Izgleda da je i ljubav prema kuhanju nasljedna, jer kako bi inače nastala najukusnija pizza, a sve što je pri tome najvažnije, pretočeno je u samo jedan recept, jer bit uživanja nije samo u hrani, već u zajedničkoj pripremi, druženju, učenju i povezivanju. 

ozi-bu dolazi iz Bosne pa joj zahvaljujemo na receptu za tradicionalno jelo keške koje se često za Božić servira kao predjelo ili prilog mesu. U njezinoj su obiteljskoj kuhinji najzastupljenija jela na žlicu te pite i pogače, a mi smo zahvalni što je s nama podijelila svoje dugogodišnje obiteljske recepte, uključujući i obiteljski recept za biskvit kao i onaj za kovrtalj.  

Poput svake zaposlene žene, koja uz posao ima i obiteljske obaveze koje podrazumijevaju radno vrijeme od 0 do 24 sata, nastoji pronaći brze i jednostavne načine da obiteljski ručak bude ukusan, kvalitetan i dobro izbalansiran. Budući da je vrijeme najčešći neprijatelj popodnevnim planovima, treba određena doza kreativnosti pa da se udovolji svim uvjetima.

No, dok ima vremena za provesti u kuhinji, sigurni smo da uživa u izradi kolača, a koliko je poznajemo za njezin će gušt to biti neki s aromom naranče u kombinaciji s crnom čokoladom, poput Welness kuglica. Zanimljivo je da svaki recept ima svoju priču, način kako je nastao, način na koji je došao u našu kuhinju, za naš stol i u konačnici na naše stranice. Priča o Koviljkinoj bajaderi u oblatni tek je jedna od milijun priča, a svaka je posebna, kao i način na koji je ispričana.

Svatko od nas ima neke svoje slabosti, nekima su kremasti kolači, drugima talijanska kuhinja, a slabost koju nam je ozi-bu otkrila odnosi se na kuglofe. Budući da savršeno pristaju uz tople napitke, ovo je jedna izvrsna kombinacija za nazdraviti osvojenoj tituli uz šalicu kave, ali ni liker od naranče nije za odbijanje.

A možda je upravo ovo povod za tufahije koje se pripremaju jednom ili dvaput godišnje, jer vjerujemo da će se ovakav događaj posebno obilježiti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.