Moj profil

Cool chefica mjeseca srpnja - Marija-M

Za Mariju-M kuhanje je opuštajuća igra okusa i spajanje začina i namirnica u maštovita i kreativna kulinarska postignuća.

Da joj je kuhinja među najdražim prostorijama, Marija-M otkrila je još u ranom djetinjstvu. Sreća za nas da se nije dala ukloniti iz kuhinje kada se našla na putu chefovima koji su je pokušavali usmjeriti u drugom pravcu, jer u tom slučaju vjerojatno ne bismo uživali u svim tim predivnim receptima i fotografijama koji danas krase i obogaćuju naše stranice. Njezina ljubav prema kuhinji i kuhanju održala se do danas i vjerojatno je ispunjenje djetinjeg sna koje s čuđenjem promatra taj nevjerojatni svijet mirisa i okusa u kojem nastaju starinske kifle s pekmezom.

Danas, kada je preuzela glavnu ulogu nad začinima i kuhačom i sama je chefica svoje kuhinje, taj dječji entuzijazam nije nestao. Jer koliko god životnih uloga istovremeno igrala, pripremanje jela za obitelj njoj nije još jedna dodatna obaveza, nego uživanje u onom što je opušta, usrećuje i ispunjava. Kada na taj način pristupamo kuhanju, onda na stol dolaze jela pripremljena s malo mašte i puno ljubavi poput integralnih palačinki.

Da je kuhanje užitak i svojevrsna igra okusa, govori činjenica da su njezina jela često rezultat eksperimentiranja s namirnicama i začinima. Mnogima se ponekad teško držati zadanih okvira, kada kreativnost čeka da iskoči iz kutije pa tako Marija-M oduzme pokoju namirnicu iz recepta i pritom doda neku novu vodeći se svojim osjećajima.

Tako nastaju njezine vlastite kreacije poput Coffee Break kolačića, ali osim ispravnih osjećaja treba imati dovoljno iskustva u kuhanju, jer bi u protivnom stvari mogle krenuti neočekivanim smjerom. Upravo zahvaljujući iskustvu, našoj cool chefici to se više ne događa :), ali tako i nastaju neke od njezinih dekoracija, hand made poklona ili ukrasa za božićnu jelku. Spada li u inovativnost kolač za doručak, onda definitivno volimo biti inovativni.

Često će dati prioritet zdravim obrocima i namirnicama pa voli pripremati povrtne juhe i variva te druga jela od povrća i žitarica, ali jednu od bitnih uloga imaju kolači, kruh i peciva.

Svi mi znamo kako mirisi iz pećnice znaju nagovijestiti što nam se dobro priprema za ručak i samim time podići raspoloženje pa da u prvi trenutak nismo ni svjesni zašto smo odjednom bolje volje. Nekad će nas posebno oraspoložiti krumpir, ponekad keksići, a nekad je za dobro raspoloženje zaslužan losos.

A osim za izvedbu, najviše ocjene zaslužuje i za prezentaciju hrane, jer sa same fotografije gotovo da se može osjetiti zamamni miris jela, bez obzira je li riječ o zapečenim paprikama ili aromatičnom kuglofu. A uz miris i okus, samo doista romantična duša može na fotografiji zarobiti i osjećaj kao što to Marija-M čini.

Osim što se fizička sličnost prenosi generacijama u obitelji, nadamo se da je i ljubav prema kulinarstvu također nasljedna, jer znamo da Marija-M uz zbirku obiteljskih recepata ima i svoju malu pomoćnicu u kuhinji.  

Budući da je kako sama ističe, prije godinu dana zakoračila u novo fotografsko tisućljeće, očekujemo još čitav niz brojnih fotografija u kojima gotovo hedonistički uživamo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.