Moj profil

Dipovi i umaci stvoreni za meso

Okupljanja koja uz dobro društvo podrazumijevaju i uživanje u mesnim delicijama nezamisliva su bez dipova i umaka koji će poslužene zalogaje učiniti još ukusnijima.

Bez sumnje, kuhani, pečeni, prženi ili pak panirani mesni zalogaji, te suhomesnati naresci još su bolji s umacima i dipovima. Već su naše bake znale da je kuhana govedina ili kokoš još ukusnija s umakom od kopra ili od ukuhane rajčice, te da se svinjsko pečenje savršeno slaže s kiselkasto slatkim umakom od pirjanih jabuka.

Doista, umaci i dipovi su postali podjednako važni kao i prilozi i salate, te bez njih jednostavno nema potpunog gurmanskog uživanja bilo za stolom ili oko buffeta, bilo na otvorenom, uz zamamne mirise koji se šire s roštilja

Stoga su umaci i dipovi nezaobilazni kako na obiteljskim ručkovima i večerama, tako i na različitim većim okupljanjima i druženjima. Doista, umaci i dipovi su postali podjednako važni kao i prilozi i salate, te bez njih jednostavno nema potpunog gurmanskog uživanja bilo za stolom ili oko buffeta, bilo na otvorenom, uz zamamne mirise koji se šire s roštilja.

Mnogi to vole slatko!

Među najomiljenijim dodacima koji se savršeno slažu s mesom, posebno onim s roštilja, su ljuti umaci i dipovi koji svoju oštrinu uglavnom zahvaljuju ljutim papričicama i čiliju. Naravno, tu su i slatkasti, slatko-kiseli , slatko-ljuti ili slatko-gorki koji sadrže šećer, med, melasu, voćne namaze ili sušeno voće, koji se osim s mesom s roštilja, te na druge načine spremljenom svinjetinom i piletinom, odlično slažu i sa različitim suhomesnatim proizvodima.

Primjerice dipovi i umaci s dodatkom namaza od marelice obogatit će piletinu, a s višnjom i brusnicom svinjetinu, junetinu i suhomesnate proizvode od divljači. Nadalje primarno začinski umaci i dipovi u kojima dominiraju okusi ružmarina, origana, mažurana, timijana i bosiljka, te naravno češnjaka i maslinova ulja jelima od mesa daju svježinu, te najviše pašu uz plodove mora i ribu, te janjetinu i perad. 

BBQ umak ima zvjezdani status!

Umaci i dipovi na bazi mliječnih proizvoda, kiselog vrhnja grčkog jogurta, svježeg ovčjeg i kravljeg sira ili milerama, uz dodatak začinskog bilja, ali i povrća poput primjerice krastavaca idealni su za sve vrste pečenog mesa, posebno onog s roštilja. Stoga je primjerice umak od grčkog jogurta s naribanim svježim krastavcima i mediteranskim začinskim biljem, tzatziki nezaobilazan i na našim stolovima. K tome mliječni dipovi i umaci koji sadrže med i senf oplemenit će okus lososa i piletine, dok će oni s dodatkom mente prijati uz janjetinu.

Umaci i dipovi dimnih okusa kakav je i slavni američki BBQ umak koji sadrže ketchup, melasu, ocat, dimljenu soli i crvenu papriku, senf, te primjerice kajenski papar, svojim osobinama naglašavaju specifične okuse svinjetine i junetine, te su nezamjenjivi dodatak mesu s roštilja, posebno rebrima i burgerima.

Dip od hummusa i meso su savršeni par!

Kiselkasti umaci i dipovi idealni su za oplemenjivanje pečenog mesa, koje neće učiniti samo ukusnijim, već i mekšim. Pritom se oni s jabučnim octom pašu uz svinjetinu i zečetinu, oni s balsamicom uz junetinu i janjetinu, dok oni s vinskim octom odgovaraju svim vrstama mesa. Među omiljenim umacima i dipovima su i oni koji svoj neodoljiv okus zahvaljuju i nekim vrstama voća i grahorica.

Tako je u našem podneblju sve prisutniji umak porijeklom iz Meksika quacamole iza čijeg se imena skriva svestrani avokado. K tome, uz meso i suhomesnate nareske odlično paše i dip od manga koji se sprema uz dodatak majoneze, đumbira i curry-ja, čiji dominantno voćni okus godi i ribi i piletini. Iako je najpoznatiji kao vege namaz, hummus,  umak od slanutka odlično paše i uz meso. Jednako tako sve vrste mesa biti će još ukusnije i uz svojevrsni hummus od graha

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.