Moj profil

Home-made zimnica od viška povrća

Kako hrana, pa tako i suvišne količine povrća nisu za bacanje uz pomoć coolkinih savjeta i recepta pospremite ga u staklenke te potom uživajte u home-made zimnici.

Hladnjak vam je pun nabranog, kupljenog ili poklonjenog povrća i ne znate što bi s njim? Kako hrana nije za bacanje, te kako je smanjenje otpadaka trend koji nikad neće izaći iz mode, odgovor je više nego jednostavan.

Stoga, ne samo veće, već čak i manje preostale količine povrća spremite u staklenke, te potom kad god to poželite uživajte u finim povrtnim okusima svoje domaće zimnice

Stoga, umjesto da bacite, ne samo veće, već čak i manje preostale količine povrća spremite u staklenke, te potom kad god to poželite uživajte u finim povrtnim okusima svoje domaće zimnice.

Spremanje povrća u staklenke je ponovo in!

Iako viškove povrća možete zamrznuti, vakumirati ili posušiti, ali i ukuhati, fermentirati, čuvati  u ulju, soli ili slanoj vodi, najjednostavnije je da ih spremite na način koji svi vole, u octu. Za kiseljenje u staklenkama odaberite samo optimalno zrelo i neoštećeno povrće, koje potom dobro očistite, a po potrebi, i to neposredno prije upotrebe, i narežite na jednake dijelove. Kako bi spriječili prisutnost štetnih mikroorganizama, pripazite i na čistoću pribora i posuda, te staklenki i poklopaca koje obavezno isperite pod kipućom vodom ili ih prokuhajte 5 do 10  minuta.

U pravilu, za kiseljenje pripremite i prokuhajte mješavinu od 1/3 bijelog alkoholnog octa i 2/3 vode, začinjenu s po 1 čajnom žličicom vode i bijelog kristal šećera. Osim uobičajenog povrća, krastavaca, cikle i paprike, ukiseliti možete i mahune, tikvice, patlidžane, crne rotkve, celer, cvjetaču te primjerice mrkvu. Štoviše, posebno ako imate manje količine, različite vrste povrća možete i međusobno kombinirati i ukiseliti zajedno. K tome,  čak i ako to nije navedeno u receptima, povrću možete dodati i različite začine i začinsko bilje, čili papričice, lovor, sjemenke senfa i papra, timijan, kadulju, ružmarin..….

Na staklenke, posebno ako za spremanje koristite brže i jednostavnije te tako i manje trajne metode, obavezno nalijepite naljepnicu s vidljivo naznačenim datumom spremanja, te ih čuvajte u hladnjaku.   

Nekoliko ideja i recepata za slasnu mini-zimnicu! Kako je spremanje zimnice ponovo in, naravno ne u količinama i na način naših baka već onako za guštanje, prihvatite se posla čak i ako vam home-made zimnica do sada nije bila ni na kraj pameti. Primjerice, svakako iskoristite i manje količine, te  spremite salatu od miješanog kiselog povrća lučica, zelene paprike, cvjetače, mrkve i feferona. Iako su nam kiseli krastavci, uvijek dobrodošli posebno u sendvičima ili u malo drugačijem izdanju pohanog priloga, svojim okusima će vas oduševiti i druge vrste povrća pa svoju zimnicu obogatite i staklenkom ukiseljenih patlidžana i celerom u octu . Ako ste ljubitelji luka i imate ga viška, savjetujemo da pripremite chutney od luka i suhih šljiva – namaz koji pristaje mesnim jelima, ili uz krišku sira. Ako ste primjerice umjesto zrelih rajčica, dobili one nezrele, ne očajavajte spremite  zelene rajčice i lučice u octu i uživajte u njihovom delikatesnom okusu. Naravno, osim u staklenke povrće možete spremiti i u boce, pa neiskorištene mrkve i cikle udružite s jabukama, te od njih spremite neobično zdrav sirup koji ima velike šanse postati omiljeni jutarnji napitak vaše obitelji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.