Moj profil

Kako izraditi “gljive” za dekoraciju?

Kako možete sami vrlo jednostavno, a opet efektno dekorirati jelo i zadiviti goste svojim umjetničkim sklonostima?

Gledajući naslovnu sliku, možda i vi dvoumite kojoj vrsti pripadaju ove gljive na tanjuru? Ne, kao vrsni gljivar niste pogriješili, ovdje se stvarno ne radi o nekoj novootkrivenoj vrsti šumskog vrganja ili nekom skupocjenom tartufu... Ove gljive su vrlo obične, jednostavne za izradu i prikladne za svaki džep, ali je krajnji dojam koji ostavljaju i na domaćina i na gosta više nego efektan. I tako poput mnogih u literaturi već tradicionalno opjevanih, neuglednih likova tipa ružnog pačeta,žutog maslačka bez plesne haljinice ili djevojke Pepeljuge... i ove naše „Krumpir gljive“ u punom sjaju zablistaju tek na dan bala kada zaplešu po tanjuru s kraljevskim medaljonima.

Onda, kako se to rade gljive od krumpira?

Prvo morate odabrati krumpir koji vam se čini da bi mogao dobro odglumiti "gljivu", odnosno koji ima najbolji "šeširić" za "gljivu" (zgodni su uži krumpiri nešto zašiljenijih vrhova).

Na udaljenosti od oko 2-3 cm ispod samog vrha krumpira, oštrim nožićem zarežite tanku crtu/kružnicu okolo cijelog krumpira u dubinu od oko 1 cm, ovisno o debljini krumpira. Ta zarezana crta/kružnica će predstavljati donji rub "gljivinog šeširića". Zatim od odozgo prema dolje, krenuvši od samog ruba zasječene kružnice, vještim potezima nožića oblikujte stabljiku/tijelo gljive. Posebno nožićem oblikujte "postolje" na dnu stabljike, tako da gljiva može stabilno stajati. Zbog ravnoteže je dobro da donji dio stabljike bude deblji od gornjeg, kako se "gljiva" ne bi prevrnula.

Možda vam ovo objašnjenje djeluje komplicirano, ali vjerujte, izvedba je vrlo jednostavna, samo se morate malo "ufurati" u sve to. U oblikovanju mogu sudjelovati i veća djeca koja mogu bez straha od neugodnih posljedica baratati nožićem.

Oblikovane "gljive" se zatim poredaju po nauljenom protvanu i ukrase svježim ružmarinom koji će ostaviti svoju aromu pa se stave u pećnicu. Peku se na 180°C oko 30 –ak minuta (ovisno o njihovoj veličini).

svinjske medaljone s divljim mažuranom u umaku od pravih gljiva (u ovom slučaju jedne vrste divljih bukovača koje su bile slučajno ubrane na putu do kuhinje) i čija je detaljna izvedba objašnjena u samom receptu.
Ove slike su samo dodatak receptu i pokazuju da medaljone treba obilno uvaljati u aromatično bilje i cijele omotati slaninom te kako ih složiti u tavu nakon što ste ih uvaljali u brašno.

Ideju za "Krumpir gljive" i recept za ovo raskošno jesensko–zimsko jelo dugujemo nesebičnosti gospodina Sergia Miana, chefa kuhinje "L'Hotel Ristorante Villa Erica" u talijanskom Gradou.

Dobar tek svima i puno uživancije pri izradi "gljiva"! 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.