Moj profil

Krumpir – nepravedno zapostavljen, a itekako vrijedan

Ukoliko ga pravilno pripremimo i konzumiramo, krumpir ne mora biti masna namirnica puna kalorija već izuzetno visokovrijedna i dobra za organizam.

S porastom straha od ugljikohidrata posljednih godina, i stoga sve većim zaokretom opće populacije prema prehrani bogatoj masnoćama i proteinima, namirnice bogate ugljikohidratima su pale u drugi plan.
Pritom kao da se zaboravilo da su nam ugljikohidrati ti koji prvenstveno osiguravaju energiju i hranjiva tvar su koje naše tijelo treba u najvećim količinama kada govorimo o dnevnom unosu.
I koje svakako treba u što većoj mjeri vraćati na jelovnike i tanjure.

Kako bi izvukli maksimalne dobrobiti i vrijednosti krumpira, najbolje ga je skuhati te ohladiti i potom konzumirati u jelima.


Svakako ne treba zaboraviti kako nisu svi ugljikohidrati jednaki te da nikako ne želimo povećati unos onih jednostavnih odnosno laički rečeno „bijelih“ ugljikohidrata, već onih složenih, škrobnih, bogatih i drugim hranjivim tvarima. A jedna od njih je svakako i krumpir.

Priprema krumpira


Kao i kod većine namirnica, prednost prilikom pripreme hrane treba dati kuhanju, pirjanju ili pečenju u pećnici te svakako kontrolirati količinu dodane soli.
Prženje u dubokom ulju odnosno pržene krumpiriće treba konzumirati zaista rijeko, pogotovo iz lanaca brze prehrane. A za zdraviju pripremu krumpirića svakako isprobajte fritezu na vrući zrak odnosno Air Fryer gdje možete dobiti hrskave i ukusne krumpirića kao da su prženi u dubokom ulju. Samo sa puno manje masnoća.

Nutritivna vrijednost krumpira


Budući da se krumpir ne jede sirov, nutritivna vrijednost krumpira ovisi o njegovom načinu pripreme. Kuhanjem se gubi nešto hrnajivih tvari topivih u vodi, ali i takav kuhani krumpir sadrže znatne količine:
• vitamina C
• vitamina B
• kalija
• magnezij

I umjerene količine vlakana.

Krumpir i šećer u krvi


Ono što je možda problematično kod krumpira pa je i zato nepravdeno dobio status nepoželjne namirnice, je njegov visoki glikemijski indeks. Visoki glikemijski indeks znači da namirnica nakon konzumacije relativno brzo i jako povećava razinu šećera u krvi. Međutim i tu se ne moramo odreći krumpira već je važno kako ćemo ga pripremiti i kada konzumirati.
Kako bi mu se smanjio glikemijski indeks nakon kuhanja preporuka ga je ohladiti te konzumirati tako ohlađenog. Poput krumpir salate.

Krumpir i probavni sustav


Kuhani, pa ohlađeni krumpir dovodi do povećanja tzv. „rezistentnog“ odnosno otpornog škroba u krumpiru. Otporni škrob naše tijelo ne može probaviti pa on stoga u probavnom sustavu odnosno crijevima služi kao hrana bakterijama. Dobre bakterije otporni škrob dalje razgrađuju u probavnom sustavu do spojeva za koje su istraživanja pokazala kako mogu pozitivno utjecati na zdravlje debelog crijeva.

Kako konzumirati krumpir?


Obzirom da je krumpir ugljikohidratna odnosno škrobna namirnice, a u obroku je važno osigurati sve hranjive tvari, poželjno ga je kombinirati s namirnicama bogatim proteinima i dobrim masnoćama poput mesa, ribe, grahorica, orašastih plodova i sjemenki. Također, bitno je da je obrok bogat i vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima pa je u obrok s krumpirom i proteinima uvijek dobro uključiti i sezonsko povrće ili voće.

Primjeri dobro izbalansiranih jela s krumpirom:


• Orada s krumpirom i mladim lukom
• Janjeći steak s karameliziranim mladim krumpirom + mješana salata
• Varivo od leće
• Juha od krumpira s porilukom
• Savijača s krumpirom

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.