Moj profil

Majčina dušica

Smatra se kako može poboljšati probavu hrane pa se stoga često dodaje masnijim jelima.

O začinu

Majčina dušica (Thymus serpyllum) biljka je iz porodica menti (Lamiaceae) koja je najčešća na području Europe i sjeverne Afrike, a vrlo se lako zamijeni s drugom sličnom biljkom - timijanom.


Osnovna razlika je što je majčina dušica puzačiča dok je timijan penjačica odnosno raste uspravno, a razlika je vidljiva i u obliku lišća kao i u okusu s obzirom da je majčina dušica nešto gorča. Majčina dušica dozrijeva između svibnja i rujna, a najčešće se bere između lipnja i kolovoza.  

Majčina dušica  poboljšava probavu hrane pa se stoga često dodaje masnijim jelima.

Uporaba u kulinarstvu

Zbog svog karakterističnog intenzivnog i gorkastog okusa, majčina dušica se koristi za "jaka" jela poput ribljih i mesnih odnosno variva, juha i umaka, a vrlo često je u jelima prisutna kao i dekoracija ili začin salatama. Slično kao i origano, sušeni začin je intenzivnijeg okusa i arome od svježe.

Gotovo nikada se ne koristi kao sam začin u jelima već u kombinaciji s ostalima poput peršina, mažurana, origana i primjerice lovora.

Obzirom da je vrlo intenzivna, važno je voditi računa da se ne pretjera s njezinom upotrebom u jelima, već da se polako dodaje do željenog okusa i arome. Sušena može "preživjeti" do godine dana ukoliko se pravilno skladišti – na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Prilikom uporabe u jelima, rano dodavanje će intenzivirati njezin okus i aromu u jelima, ali će se izgubiti sva njezina blagotvorna svojstva. U slučaju da se ona žele zadržati, majčinu dušicu treba dodati pred sam kraj pripreme, taman koliko je potrebno da se aroma i okus sjedine s jelom. 

Osim kao začin, majčina dušica se koristi (svježa i sušena) kao čaj budući da posjeduje brojna možebitna ljekovita svojstva.

Vrste jela

Pašticada s njokima
Za pripremu umaka majčina dušica se s ostalim začinima dodaje pred sam kraj termičke obrade jela kako bi se izbjegla odnosno minimalizirala njezina termička obrada i na taj način očuvala aromatična svojstva.

Janjeće pečenje u umaku
Ukoliko se majčina dušica koristi kod pečenja, dovoljno ju je dodati po mesu prije nego što se stavi u pećnicu kako bi po površini mesa ispustila aromu za vrijeme pečenja.

Francuska salata u sendviču
Kod pripreme salata majčina dušica se dodaje prilikom začinjavanja s ostalim začinima/octom/uljem kako bi se proželi svi okusi i ispolila njezina aroma.

Čaj od majčine dušice
Za jednu šalicu čaja dovoljno je 1,5/2 g majčine dušice (cca. pola čajne žličice) koju se pusti da odstoji 15-ak minuta te procijedi prije konzumacije.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.