Moj profil

Naučili smo razlike između fermentiranog i ukiseljenog povrća

Iako u istu svrhu, kod kiseljenja povrća se rješavamo bakterija kako bi produljili trajnost, a kod fermentiranja stvaramo okruženje za njihovo razmnožavanje.

Dolaskom kasne jeseni i zime sve je manje sezonskog povrća pa ukoliko i dalje želimo unositi hranu bogatu vitaminima i hranjivim tvarima, upravo je ovo vrijeme kada pribjegavamo tzv. „zimnici“ odnosno ukiseljenom ili fermentiranom povrću.

Fermentacija uključuje dodatak salamure i tješnjenja povrća, dok se kod kiseljenja povrće zalijeva vrućom kiselom vodenom otopinom.  


Bilo da smo sami pripremili kod kuće, ili smo tako već pripremljeno kupili, kiseljenje i fermentiranje povrća je izvrstan način za sačuvati produljiti trajnost povrću, očuvati hranjive sastojke i konzumirati sezonsko povrće gotovo tijekom cijele godine.

Što je fermentirano povrće?

Fermentacija je proces gdje mikroorganizmi (bakterije i kvasci) pretvaraju ugljikohidrate u alkohol i kiselinu te tako djeluju kao konzervans i produljuju rok namirnice.

Dobrobiti fermentiranog povrća

S nutritivne strane, fermentirano povrće i općenito fermentirana hrana je visokovrijedna hrana jer se fermentacijom oslobađaju dobre bakterije (probiotici) koji imaju pozitivan učinak na probavni i imunosni sustav čovjeka. Fermentacijom se i određeni spojevi razgrađuju i postaju probavljiviji (škrob, proteini). S druge strane, fermentacije pomaže i uklanjaju spojeva iz hrane (tzv. antinutrijenti) koji sprječavaju apsorpciju drugih hranjivih tvari.

Kako se fermentira povrće?

Povrće prirodno u sebi sadrži bakterije mliječno-kiselog vrenja pa dodatkom soli i pod opterećenjem ispušta sok. Potom se zalije mješavinom vode i soli te pusti da dođe do vrenja u prostoriji sobne temperature kako bi se potaknulo vrenje. Nakon nekoliko dana preporučljivo je posudu  premjestiti u hladniju prostoriju poput podruma, tavana ili balkona u zimskim mjesecima. 

Razlika između fermentiranog i brzo ukiseljenog povrća?

Dok kod fermentacije dodatko slanje otopine dolazi do reakcije mikroorganizama u povoljnim uvjetima i tješnjenjem povrća te se stvaraju probiotici, kod kiseljenja se povrće potapa u kiselu vodenu otopinu sa začinskim biljem kako bi mu se produljila trajnost te ne dolazi do procesa fermentacije. Sol i šećer se u principu dodaju da se izbalansiraju okusi. Ukiseljeno povrće je stoga pasterizirano/sterilizirano povrće kojemu je na taj način produljena trajnostt. Ono ima sličan nutritivni profil kao i svježe.

Benefiti ukiseljenog povrća

Iako ukiseljeno povrće možda nije izvor probiotika i neće pomoći povećanju broja dobrih bakterija u probavnom sustavu, u nedostatku sezonskog svježeg povrća u zimskim mjesecima, ukiseljeno povrće je izvrsna alternativa svježem. Ne samo da se može konzumirati kao prilog već i kao grickalica ili ukusno predjelo

Vrste povrća za konzerviranje

Za fermentaciju se nekako najčešće koriste kupus i repa dok kiseliti možemo gotovo bilo koje povrće poput cikle, mrkve, krastavaca ili paprike.  Zapravo bilo koje povrće nešto tvrđe konzistencije se može vrlo jednostavno ukiseliti, skladištiti i koristiti tijekom cijele godine. Također se mogu i kombinirati namirnice te kiseliti zajedno pa onda dobijemo konzerviranu mješanu salatu ili turšiju. 

Povrće koje se može kiseliti, a ne vidimo tako često:

  • rotkvice
  • mahune
  • divlje šparoge
  • tikvice
  • pečene paprike

Iako je fermentacija proces koji zasigurno dovodi do proizvoda poboljšanje nutritivne kvalitete, prilično je dugotrajan. Kiseljenje povrća je puno kraće i jednostavnije, a nutritivna vrijednost slična je svježem povrću i njegova izvrsna alternativa.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.