Moj profil

Sanja Mijac: Upoznajte razigranu vlasnicu bloga Domaćica

Sanja Mijac, poznatija pod imenom svog bloga Domaćica, razigrana je i uporna mlada Virovitičanka čija kreativna djela na tanjuru i slici svi obožavaju. Ljubav prema kuhanju otkrila je iz puke potrebe da uopće nauči kuhati, inspiraciju pronalazi u maminoj i bakinoj kuhinji, vjeruje u karakter starih jela, a u svojim receptima uvijek nesebično otkriva sve tajne zanata

Jedna ste od predvodnica gastro bloga kod nas, a sudeći po vašim brojnim angažmanima i vrlo uspješna. Sanja kako je nastala ideja o blogu Domaćica, kada ste otkrili svoju ljubav prema kuhanju i s kojim ste receptima započeli svoj radni staž u kuhinji?
Ideja o blogu nastala je sasvim slučajno prije otprilike 3 godine. Nakon što sam se iz Zagreba preselila natrag u svoj rodni grad Viroviticu, odlučila sam se posvetiti nekim drugim stvarima, naučiti stvari koje ne znam, a za koje će mi u životu trebati, kuhanje je bilo jedna od tih stvari. Uhvatila sam se kako ne znam ispeći domaći kruh, skuhati grah ili napraviti biskvit za kolač. Primila sam se posla i uz mamu počela učiti, zapisivati recepte i sama otkrivati neke nove stvari. Slastice su me posebno zainteresirale i tu se rodila moja ljubav prema boravku u kuhinji. Što se tiče recepata, krenula sam s nekim osnovama, prvi zapisani recepti u mojoj tekici bili su za šmorne, poderane gaće, sataraš, paradajz juhu, grah, tijesto za pizzu.

Za svakoga je hrabrost nešto drugo, za mene je to bilo kada sam se učila vući tijesto preko stola ili kada sam razvaljala prve kore za mađaricu i medenu pitu, kao i kada sam uspjela napraviti salenjake koji se listaju kao lisnato tijesto

Što biste savjetovali zaljubljenicima u hranu koji planiraju kreirati vlastiti blog? Koliko vremena oduzima stvaranje sadržaja na blogu i koliko je to zahtjevan posao ukoliko je i jedini izvor prihoda?
Savjetovala bih da u to daju cijelog sebe, da ništa ne rade polovično i da to rade s puno ljubavi i volje. Ime je jedno od ključnih stavki, svima uvijek savjetujem da biraju pamtljivo ime, kratko i da bude na hrvatskom jeziku. Drugi bitan faktor je fotografija - ljudi prvo jedu očima, a zatim i sam recept, neka bude temeljno napisan, nikada nemojte namjerno preskočiti neki sastojak ili tajnu vašeg recepta, baš suprotno, otkrijte sve što znate. Ukoliko mogu, neka od početka zakupe vlastitu domenu, umjesto da idu na besplatne blog platforme koje su dosta ograničene po pitanju SEO optimizacije.

Stvaranje blog sadržaja oduzima puno vremena i tu je ključno da ono što radite ne smije biti polovično. Kada ste gastro bloger, vi ste kuhar, pisac, fotograf i community manager. Mene to ispunjava i veselim se svakoj novoj objavi i komunikaciji s čitateljima. Još nije došlo vrijeme kada se kod nas od bloga može živjeti, može se preživljavati, ali se morate odlučiti raditi samo to, biti jako kreativni, proaktivni i uložiti u ono što radite. Pritom ne mislim samo na ulaganje u sebe i vrijeme koje svi dajemo, već i u proizvodnju nečega, fotografsku opremu, dodatke za fotografiju i slično.


Inspiracija u vašoj hrani miriše na topli dom, naime uvijek naglašavate kako su vam vječni uzori u kuhinji mama i baka. Koje vrijednosti i tajne ste naslijedili od njih i što su vas naučile o kuhanju?
Kod naših mama i baka najviše volim to što su iz ničega uvijek znale napraviti nešto. Neka stara jela imaju takav karakter kakav nema nijedno jelo današnjice - barem za mene. Primjer su bijeli žganci, popara, salenjaci ili flekice s kupusom. To je ta vrijednost koju nosim od njih, ne podcjenjujem nijednu namirnicu na kojoj su mnoge generacije preživjele, poput krumpira ili masti od kojih svi danas nekako bježe.

Stvaranje blog sadržaja oduzima puno vremena i tu je sada ključno da ono što radite ne smije biti polovično, kada ste gastro bloger, vi ste kuhar, pisac, fotograf i community manager

Sudjelovali ste u stvaranju kuharice 'Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom' koja mahom sadrži recepte za domaće tradicionalne specijalitete. Okuse svoje rodne grude savršeno poznajete, no što je s kuhinjama iz ostatka Hrvatske, koja vam je omiljena i na koji biste je način prezentirali svijetu?
Hrvatska kuhinja jedna mi je od najdražih, obožavam sve okuse lijepe naše i kada bih predstavljala našu kuhinju u svijetu iskoristila bih od svakog podneblja po nešto - pljukanci, paški sir, komiška pogača, pašticada, dizanice, zljevanke, čvarci, savijače, pite... Doista se možemo ponositi raznim okusima svakog kraja.



Već duži period surađujete s brandom Dolcela, imali ste priliku isprobati sve njihove proizvode. Otkrijte nam omiljeni i kada ih najčešće koristite.
Kako ipak najviše pečem kolače, bez praška za pecivo i vanilin šećera ne mogu zamisliti tjedan. Pravo otkriće su mi šlag kreme s okusom čokolade i vanilije, savršene su za sve, savjetujem svima da obavezno probaju njima ukrasiti svoje kolače, torte i muffine. 

Na koji način birate recepte za pripremu, i završe li baš svi na blogu? Naglašavate kako ste u pripremi jela pravi 'štreberski' tip, tj. izazov su vam samo jela čiji rezultat možete i zamisliti. Koliko ste skloni improvizaciji i koji je vaš najhrabriji izlet u kuhinji?
Većinom kuham ili pečem ono što mi se jede, krećem od okusa, ukoliko mi se jede mak, tražim i kombiniram recepte s makom. Ne završe svi recepti na blogu, inače imam tu sreću da mi puno toga uspije prvi put, ali dogode se dani kada ne ide sve kako treba ili kada kolač jednostavno ne postigne 'wow' efekt.
Slaba sam u improvizaciji, prvenstveno jer nisam veliki gurman po pitanju hrane, što je dosta čudno s obzirom da sam gastro bloger, ali eto i to postoji, zato se pokušavam profilirati u onome gdje sve volim, a to su deserti. Za svakoga je hrabrost nešto drugo, za mene je to bilo kada sam se učila vući tijesto preko stola ili kada sam razvaljala prve kore za mađaricu i medenu pitu, kao i kada sam uspjela napraviti salenjake koji se listaju kao lisnato tijesto.


Planovi i želje za budućnost...?
Imam veliku želju otvoriti svoj obrt koji će poslovati na više sfera. Zanima me fotografija, dizajn, pisanje članaka, stvaranje recepata., I sada već mnogo toga radim, ali jednostavno mislim da bi uz otvaranje obrta sve bilo lakše.

Koji biste recept podijelili s vjernim korisnicima Coolinarike?
Ja bih ostala u sezoni, u ovom predivnom šarenom dobu i vašim novim šarenim dekorima, pa donosim recept za jedne jesenske muffine s mrkvom i jabukama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.