Moj profil

Cool chefica mjeseca siječnja - bik

Vojvođanska i mediteranska kuhinja s prizvukom orijenta imaju jedan zajednički nazivnik, a to je naša nova Cool chefica – bik.

Cool chefica bik ne boji se zasukati rukave, a ni pustiti mašti na volju, jer ponekad je samo dovoljno otvoriti vrata da bi nove ideje ušle u naš prostor. Pritom mislimo na vrata frižidera :) Zahvaljujući svojim poduhvatima i eksperimentiranju u kuhinji nastali se neki od recepata koji već u svojem nazivu privlače ljubitelje heljde, bundeve i sira. Moramo priznati da smo i mi među njima. Ne mora uvijek svaki eksperiment završiti uspjehom, ali ovaj ćemo put sve neuspjehe ostaviti iza sebe kao da ih nije bilo, jer da se pjesnički izrazimo - pamtimo samo sretne dane i uspješne recepte. Dokle god se vodimo mišlju da se odmaknemo od pržene šnicle s krumpirom, dotle svaki pokušaj možemo nazvati uspjehom.

Nije mala stvar pa moramo istaknuti da bik i Coolinarika slave deset godina zajedničkog druženja. A osim prijateljstva, stotine ručkova, večera, objavljenih fotografija i recepata, moramo priznati da smo uz dobru zabavu i nešto naučili tijekom proteklog desetljeća.

Poput male crne haljinice u ormaru u zbirci recepata trebalo bi imati i recept za jednu svevremensku salatu koja nikad ne izlazi iz mode. Zašto se ova zove baš Žaklina, nismo do objave teksta doznali, ali da je ukusna, nećemo osporiti. Uspjeli smo zato doznati zašto su Brankine palačinke baš pod tim imenom.

Inače, njezini prvi kulinarski trikovi i općenito susret s kulinarstvom stigli su iz Svijeta, odnosno Burde. Da pojasnimo ukoliko vam nije poznato, riječ je o časopisu namijenjenom ženama, koji datira još iz 1950. godine, a poznat je prvenstveno po krojevima, ali i drugim korisnim savjetima. Možda je baš odatle i preuzet jedan koristan savjet koji i sami prakticiramo. Ne ispadne li izgledom jelo baš onako kako smo ga zamislili, a svejedno je ukusno, posebno nam se svidjela preporuka da je takav obrok najbolje konzumirati uz blagu svjetlost svijeća :).

Budući da bik preferira različite vrste povrća, a voli i boje i naročito rado su viđene crvena i zelena na tanjuru... pogađate li već? Tikvice i rajčice jedna su od njezinih omiljenih kombinacija.

Posebno poglavlje mogla bi zauzeti priča kako treba snalažljivosti i dovitljivosti da ukućani pojedu povrće prema kojem ne osjećaju naklonost, ali još nije otkriveno porijeklo negativnog stava, jer prolazi kao ukusno jelo ako mu nije otkriven identitet kelja.

Skraćenica koja se inače koristi u žargonu APP i koja znači „ako prođe, prođe“, kod nje je dobila novo značenje – ako pojedu, pojedu. Prati li ručak dobra priča, onda, sve su dvojbe uklonjene.

Svaka cool chefica ima i svoju priču s tržnice, gdje zapravo sve počinje, jer njezina je kuhinja bogata povrćem, a odlučimo li je pratiti u stopu, morat ćemo se opskrbiti bulgurom.

Vjerojatno svi vole dobar cheesecake, a ako je serviran uz dobru šalu i naninu nanovaču pa usput još i dobro društvo – svi ciljevi su postignuti. Dopustit ćemo u tom slučaju da i malo nostalgije uđe kroz odškrinuta kuhinjska vrata.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.