Moj profil

Neuspjeh je sastavni dio života

by: Benjamin Alatić

Uspjeh, riječ koja danas ima toliko značenja. Uspjeh je proći s odličnim u školi, položiti ispit sa izvrsnim, uspjeh je osvojiti SP u bilo kojem sportu. Sve je to uspjeh i svatko od nas ga doživljava na sebi svojstven način. Mnogi, poput sportaša, nakon svog uspjeha plaču, drugi skaču od sreće. Uspjeh u životu je biti na visokom položaju u tvrtci ili državi, biti imućan i ne imati nikakvih financijskih problema. No, zar je uspjeh ono o čemu nas samo trebaju učiti? Danas je uspjeh postao vertikala po kojoj nam se život treba kretati, skala po kojoj trebamo hoditi i ne pasti. Uspjeh je svugdje oko nas i uspjeh stvaramo. O uspjehu učimo odmalena. Danas ako si uspješan, onda si čovjek. 

No, što se dogodi kada nas u životu dohvati i ona druga strana medalje zvana neuspjeh? Zar i ono nije sastavni dio života. O neuspjehu danas nećete puno čuti, neuspjeh je postao izričaj, riječ, pojam, termin koji se više ne koristi. U današnjem svijetu neuspjeh ne postoji. Nije istina, neuspjeh itekako postoji. Problem je što neuspjeh nije toliko zastupljen po važnosti u ovome svijetu. Nikada nitko neće obratiti pažnju na nekoga tko nije uspio doći do najviših položaja u tvrtkama. Nikada nitko neće primijetiti da je netko doživio osobni neuspjeh tako što je izgubio godinu na fakultetu.

Gdje je problem? Problem je prvenstveno u tome što nas danas nitko ne uči o neuspjehu. Nitko nas ne želi naučiti kako se odnositi prema samome sebi ili drugima kada doživimo neuspjeh. Nitko nas ne uči kako preboliti taj neuspjeh. A najviše od svega, nitko nas ne uči kako prepoznati da smo doživjeli neuspjeh. Da, u tome je problem, nitko danas ne zna prepoznati neuspjeh. Danas je sve okrenuto prema uspjehu. Nesupjeh nećemo okarakterizirati kao neuspjeh nego kao malo slabiji uspjeh.

Ne, neuspjeh nije slabiji uspjeh, ono je neuspjeh i uvijek će to biti. A društvo bi nas trebalo učiti što je to, kako ga prepoznajemo te kako se s njime nositi i iz njega izaći još jači. Tek kada nas to društvo i svijet oko nas nauče, onda možemo reći da samo doživjeli uspjeh.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.