Moj profil

Hrskava ili prhka tijesta: Najbolji recepti za pite, galette, quiche i savijače

Pite sa slatkim i slanim nadjevima najukusnije su za sezonskim voćem i povrćem.

Neka vas naši prijedlozi inspiriraju na kulinarsku pustolovinu s pitama, galettama, savijačama i drugim slasticama od prhkoga tijesta. Galette su deserti koje je jednostavno napraviti, ne peku se dugo pa se mogu pripremati i ljeti, a nadjenuti ih možete svim mogućim voćem koje je trenutno u sezoni. Mi smo izabrali frangipane galetta s rabarbarom i trešnjama.

Kako tijesto ne bi bilo masno i teško, potrebno je upotrijebiti hladan maslac. Znači da bi idealno bilo da se miješenje tijesta odvija hladnim rukama i dalje od uključene pećnice ili nekog izvora topline. Također, dugo miješenje nije preporučljivo za izradu prhkog tijesta. Kako je sezona jagoda mnogima omiljena predlažemo da je iskoristite i vilicama uskočite u prhke pite s jagodama.

Dno tijesta svakako izbodite vilicom ili čačkalicom kako se tijekom pečenja ne bi napuhnulo. Prekrivate li gornji dio jednim komadom tijesta, također ga izbodite na nekoliko mjesta da zrak tijekom pečenja može pronaći izlaz. Tart od badema je idealna podloga za ukusnu slasticu punu jagoda na finoj kremi od želatine, vanilije i mascarponea pa svakako isprobajte proljetni tart.

Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku nekih pola sata kako bi izbjegli „skupljane“ prilikom pečenja. Ako vam tijesto pukne kad ga oblikujete, samo ga “zakrpajte” komadom koji vam je višak. Prhka pita s kremom od čokolade i višanja i meringom  oduševljava kombinacijom okusa, jer osim višanja i čokolade, daju se naslutiti okusi ruma i vanilije.

Ukoliko ste odlučili da je idealno vrijeme za savinuti koju savijaču, dobra je vijest da je izvrsna sa sezonskim voćem, ali nadjev možete mijenjati,  kako se mijenja sezona i kako god vama odgovara, poput savijače s nadjevom od višanja.

Budući da se prhko tijesto radi s određenim postotkom masnoće, jedna od preporuka je omjer šećera, masnoće i brašna u odnosu 1:2:3, odnosno 100 g šećera, 150 g maslaca i 300 g brašna. Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, mljevene bademe, vanilin šećer, hladan maslac narezan na listiće i očekuje vas čupava pita za ugodno druženje u poslijepodnevnim satima. Šećer u prahu uvijek je najbolji izbor jer i on doprinosi prhkosti tijesta.

Kako se ne bi pita ili tart počeo topiti umjesto peći, važno je da je pećnica dobro zagrijana prije nego stavite tijesto. Quiche je idealan zalogaj za okupiti cijelu obitelj oko stola, a u njega možete staviti sve što vam dođe pod ruku ili što nađete u hladnjaku. Poigrajte se sa sastojcima po vašem ukusu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.