Moj profil

“francuski krumpir”

60 minuta
98

ili da kažem slavonski…

ili da kažem slavonski…

Sastojci

za
1,5-2kg skuhanog krumpira na ploške
2 mliječna namaza
vrlo malo ulja
1 jaje svježe
30dag tanko rezane kuhane šunke
6 trvdo kuhanih jaja na kolutiće
malo kosanog crvenog luka
začini: sol, biber, peršin kosani

Priprema

1.

krumpir skuhaj i nareži na ploške (tko ne voli kalorije od vrhnja i mliječnog namaza u složencu, može pokušati krumpir skuhati u mlijeku, začiniti i slagati ostale sastojke a odozgo samo preliti kiselo vrhnje ili ribani sir ili vrhnje za kuhanje)

2.

upali pećnicu

3.

umiješaj kiselo vrhnje, mliječni namaz, malo ulja i jaje, začini solju, paprom i peršin dodaj i u to lagano umiješaj krumpir

4.

kalup namaži maslacem

5.

slaži red krumpira, red šunkarice, red jaja, red kosane slanine…završi krumpirom i kosanim lukom (malo treba za miris) i stavi peći 15-20 min na 180… gore posipaj malo slanine pred kraj pečenja (da ne zagori)

Posluživanje

rezati toplo ali ne prevruće, neka odmori 5-10 minuta kad izvadite iz pećnice, tada će se ljepše rezati jer će krumpir upiti višak sokova i bit će kompaktno

  • Krumpir(6)
  • Krompir(4)
  • Potato(1)
  • Povrće -(1)
  • Ručak(1)
  • Krumpir-slavonski(1)
  • Piletina(1)
  • Ruucak(1)

17

Ovo izgleda tako dobro da mi sline cure od gledanja 🙂 Slika 'miriši'...jako fino, ovo moram probati.

tek sam sada pronašla ovaj recept, a cijelo moje ddjetinjstvo smo to jeli kao največu poslasticu, naročito u doba uskršnjih  blagdana, kada je bilo prave naše slavonske kuhane šunke. Naravno onda moja baka nije zalijevala svim ovim modernim dodatcima, jer onda su šunka ,špek i jaja davali sasvim drugi okus, pa je bilo dovoljno zaliti samo punomasnim ,mlijekom i zapeći sa špekom odozgora, koji je hrskao kao krokant. Klopa za  zapamtiti . Eto moj ujak koji ima 91. god, stalno pita svoju ženu ....kada ćeš mi napraviti "francuski krompir"?

Pravim ovo i odlicno je bas ga slasno i lepo pojedemo

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)