Moj profil

Bribirski prisnac

60 minuta
223

Jelo je poznato u (primorskom) mjestu Bribir odakle potječe i samo ime. Kako se radi o originalnom receptu, koristit ću i originalne primorske riječi (uz prijevod tamo gdje bi moglo biti nejasno). Odlično je!

Jelo je poznato u (primorskom) mjestu Bribir odakle potječe i samo ime. Kako se radi o originalnom receptu, koristit ću i originalne primorske riječi (uz prijevod tamo gdje bi moglo biti nejasno). Odlično je!

Sastojci

za
slani kolač
15 komada svježih jaja
1 komad domaći čin friži sir (svježi sir)
0,5 kg prorašćene slanini (slanina crveno-bijela)
1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
1 komad pićo kvasa (kocka svježeg kvasca)
po potribi bele muki (bijelo brašno
po potribi masti
po potribi soli i papra

Priprema

1.

Va zdelu v koj se smišaju jaja klade se sir zrizan na piće landice i kvas. Slanina i luk se zrižu na manji kvadratići i kladu se popražit dokli luk ne omekša. Kad se slanina i luk ohlade kladu se va zdelu i se se skupa promiša. Va to se doda sol, papar, muka i ponovo smiša. Mora biti tako gusto da lipo pada z žlici. Taca se namaže s mastun i pomoči s mukom i se se skupa strese va nju. Peče se na sridnje jakon ognji okolo tri kvarti ure.

2.

Prijevod: U posudu u kojoj su se smiješala jaja stavi se sir izrezan na male komadiće i uzdigli kvas ( ili suhi). Slanina i luk se izrežu na manje kvadratiće i stave se popržiti sve dok luk ne omekša. Kad slanina i luk budu hladni, stave se u posudu s jajima i sve se dobro promiješa. U to se doda soli i papra po ukusu i brašna po potrebi . Naime, masa mora biti tako gusta da teško pada sa žlice. Oblik za pečenje (lim, tepsija, protvan …) se premaže mašću ili uljem, pobrašni se i ulije se masa. Peče se na temperaturi od 175 st. C oko 3/4 sata.

Posluživanje

Ovo se jelo može jesti uz jogurt ili kiselo mlijeko (acidofil i sl.) kao doručak, večera, marenda ili za one koji su na dijeti, kao glavno jelo.

Savjet

Recept je prvi puta objavljen 23.02.2007.

  • Uskrs(5)
  • Prisnac(4)
  • Slani kolac(3)
  • Bribirski-prisnac(3)
  • Pite-slane(2)
  • Slana pita(2)
  • Mladi-luk(2)
  • Pita(2)
  • JAJA(2)

38

Jušto ni za hitit.

stvarno naš Vinodol je poseban.. Ali ni ni Istra za hitit

Slično i različito, zar ne? Prisnac i goranski nadjev?! Svakako ću ga napraviti a i čudim se samoj sebi da to već nisam. Pozdrav i čuvaj se!

Ovako je ispalo drugima