Moj profil

Caj od Koprive

7 minuta
72

Kopriva je narodni lijek, preventivno sredstvo i hrana.
Za lijek se beru
vrhovi grančica sa lišćem, sam list,
cijela nadzemna biljka u cvijetu ili samo korjen.

Kopriva je narodni lijek, preventivno sredstvo i hrana.
Za lijek se beru
vrhovi grančica sa lišćem, sam list,
cijela nadzemna biljka u cvijetu ili samo korjen.

Sastojci

za
Potrebno
1/2 l vode
10 vrhova koprive

Priprema

1.

Kopriva za caj :

2.

U kipucu vodu,

3.

Staviti koprivu da kljuca 2-3 minuta

4.

Procjediti i popiti svako jutro

5.

po jednu casu nezasladjenog caja.

6.

ps Svakog dana kuvati svjezi caj !

7.

i sluziti ga sa uzivanjem

Posluživanje

specijalitet kopriva
U listu koprive ima tanina, mnogo soli (15-20% pepela) i hlorofila, mravlje, sirćetne i maslačne kiseline, karotena, fitosterola, lecitina, mnogo vitamina C i K, sluzi, voska i kremenske kiseline.
specijalitet kopriva
U svojim žarama kopriva ima mnogo acetilholina i histamina koji već u količini 1:10.000 mg žare i peku. Prisustvo glikokinina bi moglo objasniti i opravdati upotrebu koprive protiv šećerne bolesti. Hlorofil iz koprive uspješno se daje protiv raznih zaraza, poremećaja nastalih usljed prometa materija i anemija nastalih poslije primjene duboke radioterapije. Hlorofil iz koprive povećava sniženi krvni pritisak i dovodi ga na normalu.
specijalitet kopriva
Rahitičnoj deci koju zrače UV zracima ili koja primaju zračeni ergosterol (vitamin D) takođe daju hlorofil korpive ili njeno lišće. Kopriva se može sijati ili rasađivati pomoću rizoma (razgranate podzemne stabljike). Koprivu je najbolje rasaditi na jesen, kad počnu kiše, u razmaku 40×40 cm.
specijalitet kopriva
Čim u proljeće izraste pedalj visoko, treba je pokositi, ostaviti jedan dan da svene da manje žari, osušiti u hladu i poskidati lišće prije nego što se potpuno osuši. Čim se pokosi, koprivu treba nađubriti azotnim đubrivom i dobro zaliti. Tako se može žnjeti i do 10 puta godišnje. Naravno, ne treba dozvoliti da izraste više od pedlja, jer je samo mlad list dobar.
specijalitet kopriva
Jos neki od specijaliteta sa koprivom:

Palenta sa Koprivom
Proja sa Koprivom
Sos od Koprive

  • Kopriva(8)
  • Zdravlje(5)
  • Priroda-lijeci(2)
  • Sve-5(1)
  • Anemija(1)
  • Health(1)
  • Snizava-pritisak(1)
  • Visok-pritisak(1)
  • Za-popiti(1)

18

👍

LIKE 😁

prvo hvala vam sta ste podijelili ovaj lijepi caj,jer ja sam jako anemicna osoba,umor, vrtoglavice,pospanost...😢 i nedavno kada sam malo googlala naisla sam na vas caj i na puno toga o koprivi, pise da je kopriva jedna od najkorisnijih biljaka da bih znali koliko je korisna sadili bih je u nasim vrtovima.Svedski znanstvenici tvrde da bih kopriva odavno nestala sa lica zemlje ako ne bih imala zalce.🙄Zivotinje i insekti bi je pojeli.jako poucno i zdravo i  od sutra pijem caj.Ovdje pise da nju nije dobro kuhati jer izgubi dragocjene sastojke nego je samo zapariti sa vrelom vodom😁.pozdrav

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)