Moj profil

Konzerviranje zelenih maslina

56

Iako trenutno nije sezona konzerviranja maslina, smatram da će ovaj receptić dobro doći svakom tko voli masline. Ja sam ga tražila dugo vremena i napokon sam našla svoj idealni!

Iako trenutno nije sezona konzerviranja maslina, smatram da će ovaj receptić dobro doći svakom tko voli masline. Ja sam ga tražila dugo vremena i napokon sam našla svoj idealni!

Sastojci

150 komada (1kg) Zelene masline koje nisu počele još šarati
Salamura (10%otopina soli)
1 list Lovora
par komadića Koromača
1L Vinske kvasine

Priprema

1.

Odgorčavanje

Kako su plodovi masline bogati glukozidom oleoropeinom koji sadrži gorke tvari moramo ih odgorčiti prije samog konzerviranja. Masline nakon što uberemo trebamo oprati, staviti u veće sito i uroniti u kipuću vodu. Masline tako držimo kratko u kipućoj vodi, tek oko 4 minute najviše.

Nakon blanširanja ostavljamo ih u čistoj posudi sa salamurom odnosno desetpostotnom otopinom morske soli, pokrijemo koprivom (lat. Urtica urens). Treba voditi računa da sve masline budu uronjene u vodu!

Salamurenje na ovakav način bi trebalo trajati oko 15 dana,ali to naravno ovisi o sorti masline koju koristite i stupnju zrelosti te masline. Jedini siguran način za otkriti da li su one spremne je da ih kušate.

Može se desiti situacija u kojoj salamura počne vrijeti,ali ne trebate se obazirati na ovaj proces jer to zapravo pomaže zaštiti plodova od kvarenja.

2.

Konzerviranje

Nakon što smo masline odgorčili moramo odliti salamuru sa koprivama,a masline potom i oprati sa hladnom vodom. Nakon što smo masline oprali i ocijedili slažemo ih u staklenke. U svaku staklenku, otprilike u njezinu sredinu, možemo staviti određeno začinsko bilje, ja sam se odlučila na komadiće koromača (lat.Foeniculum vulgare) i list lovora (lat. Laurus nobilis). Kada pripremimo svoju staklenku u nju dolijemo pripremljenu vinsku kvasinu (pola litre kvasine, pola litre vode, žlica soli) koju prokuhamo i tek kada se ohladi dodamo maslinama. Zatvorene staklenke pasteriziramo u štednjaku pola sata.

Posluživanje

Možemo poslužiti uz razna jela kao nadomjestak salati.

  • Masline(4)
  • Zimnica(2)
  • Zimnica slana(1)
  • Zimnicaa(1)
  • Masline-konzerviranje(1)

11

Xenet0822 - a nema di je nema u Dalmaciji, eto ja sam iz Trogirske zagore pa je tamo imamo, ima je čak i na Čiovu

A molim vas lijepo, gdje naći koprivu u Dalmaciji ?

Ovo je presmiješno što se tiče kopriva !

Nakon koliko dana se mogu konzumirati? Danas ih stavljam u tegle sa sirćetom? Recept mi se do sada pokazao odličnim. Hvala

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)