Moj profil

Mozzarella

Engleski naziv: MozzarellaLatinski naziv: fermentum

Salata Caprese u nacionalnim bojama Italije ne može bez mozzarelle. Mekan, bijeli sir danas se priprema od kravljeg mlijeka, ali autentična mozzarella proizvodi se od bivoljeg mlijeka. Zbog svoje izvrsne topivosti koristi se prilikom gratiniranja i u pripremi pizza.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Prva mozzarella, govore pisani zapisi, nastala je još za Rimljana, no tada se pripremala od ovčjeg mlijeka. Tek od 3. stoljeća radi se od bivoljeg mlijeka. Recepturu za mozzarellu od bivoljeg mlijeka osmislili su u 3. stoljeću redovnici samostana San Lorenzo di Capua na jugu Italije. Mozzarella je sir s visokim postotkom vode, ima blagi i svježi okus po mlijeku. Što je sir svježiji to je i čvršći i elastičniji, dok starenjem postaje mekši i kiseliji.

Izvorne mozzarelle rade se u malim grudicama promjera do 6 cm, u obliku jaja. Teže između 80 i 100 g i uvijek se čuvaju u vlastitoj sirutki, u kojoj se osjeti lagana kisela nota. Mozzarellu odlikuje svjež okus po mlijeku, vrlo blag i nježan, ali prepoznatljiv, s laganom kiselom notom.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g mozzarelle iznosi 300 kcal/1254 kJ. Od toga sadrži 2,2% ugljikohidrata, 22,2% proteina i 22,35% masti. Od minerala u mozzarelli se nalaze kalcij (505mg što čini 63%RDA), željezo (0,4 mg što čini 3% RDA), magnezij (20 mg što čini 5% RDA), fosfor (354 mg što čini 50,5% RDA), cink (3 mg što čini 30% RDA), mangan (0,03 mg što čini 1,5% RDA) i selen (17 mg što čini 31% RDA).
Od vitamina mozzarella u značajnijim količinama sadrži riboflavin (0,03 mg što čini 2% RDA), pantotensku kiselinu (0,14 mg što čini 2% RDA), vitamin B12 (2,3 mcg što čini 92% RDA), vitamin A (179 mcg što čini 22,4% RDA) i vitamin D (0,4 mcg što čini 8% RDA).

Ljekovitost

Suvremene smjernice pravilne prehrane preporučuju umjerene količine mlijeka i mliječnih proizvoda. Ova vrsta hrane preporučuje se prije svega zbog visokog udjela proteina, kalcija, ali i drugih mikronutrijenata važnih za organizam. Primjerice tri obroka mliječnih proizvoda na dan osiguravaju preporučenu količinu kalcija, što pomaže prevenciji osteoporoze.

Mozzarella je odličan način kako zadovoljiti potrebe za proteinima i kalcijem.
Iz nutritivnih podataka može se očitati da je odličan izvor minerala kalcija i fosfora koji tvore glavni mineralni kompleks koji izgrađuje i učvršćuje kosti. Jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da hrana bogata kalcijem doprinosi bržem sagorijevanju masti. Od ostalih minerala ističe se cink koji je potreban za rast i obnavljanje tkiva, zatim jod koji je važan za normalno funkcioniranje metabolizma, razvoj mozga kod nerođene djece, a potreban je i za stvaranje hormona u štitnjači. Od vitamina ističe se vitamin B12 koji je važan za krvne stanice i funkcioniranje živčanog sustava, vitamin A je potreban za zdrav razvoj i dobar vid.

ima okus i aromu po mlijeku pa se često naziva cvijet mlijeka.

Masti u siru su u obliku koji osigurava brzo dostupnu energiju, zbog čega se brže dobije osjećaj sitosti. Sir je dobar izvor konjugirane linolne masne kiseline. Ovaj nutrijent pokazuje antikancerogeno djelovanje. Postoji značajan broj podataka koji pokazuju da mliječni proizvodi doprinose zaštiti organizma od raka debelog crijeva i raka dojke. Međutim preporučuje se pripaziti na sadržaj masti i odabrati proizvod sa smanjenim udjelom masti. Proizvodi s visokim udjelom zasićenih masti podižu razinu štetnog LDL kolesterola koji povećava rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kupovanje i čuvanje

Mozzarella je glatki, polumeki masni kravlji sir elastične strukture, bez kore. Ima okus i aromu po mlijeku pa se često još upotrebljava naziv cvijet mlijeka. Bijele je do blijedožute boje koja varira ovisno o prehrani životinje te porijeklu, da li je od kravljeg ili bivoljeg mlijeka, od kojeg je i najcjenjenija.

Kravlja mozzarella je bijele boje, blagog kiselog okusa, a obično je okruglog oblika od 100 g, do baby mozzarelle od 10 - 15 g. Takva je mozzarella pakirana u najlonskim vrećicama s malo sirutke radi održavanja svježine, no što je mozzarella duže u sirutki ona je slanija. Kada jednom otvorite takvu mozzarellu možete je taj dan držati na hladnom mjestu, poklopljenu u posudi uz dodatak sirutke iz vrećice pakiranja ili u nedostatku u obranom mlijeku ili blago posoljenoj vodi. Mozarelle ima pakirane i u vakuum vrećicama bez sirutke i obično su od 250, 500 i 1000 g. Na tržištu ima i dimljene mozzarelle kod koje se ističe glatka tekstura sira te njegova zlatna boja sa zanimljivom aromom dima.

Na deklaraciji koja se nalazi na pakiranju trebaju biti istaknuti naziv i vrsta proizvoda, učešće mliječne masti koja je obično oko 44 %, sastojci koji su još prisutni uz mlijeko, temperatura na kojoj je najbolje čuvati sir, a ta je 4 - 8 °C, rok do kada je trajnost tog pakiranja odnosno serijski broj proizvodnje, a obično su istaknute i nutritivne vrijednosti 100 grama sira mozzarelle.

Masti u siru su u obliku koji osigurava brzo dostupnu energiju, što doprinosi osjećaju sitosti.

Kad kupite mozzarellu držite je nekoliko dana u hladnjaku ne samo radi kratkoće trajanja takvog sira, već i zato što svakim danom nakon proizvodnje sir postaje manje elastičan odnosno mekši, gnjecaviji i kiseliji.

Priprema jela s mozzarellom

Najbolje je jesti svježu mozzarellu što bliže datumu proizvodnje. Hladna delicija svježega sira je neizostavna insalata tricolore, salata talijanskih nacionalnih boja od bijele mozzarelle, crvene rajčice i svježeg zelenog bosiljka. Takva se salata još može začiniti dressingom od maslinova ulja i acceta balsamica i može se naći pod nazivom salata Capresse. Osim kod hladnih salata i sendviča, mozarella je idealna za topla jela gdje se ona lagano topi, pa možete sendvič s mozzarelom umočiti u razmućena jaja i pohati u poklopljenoj tavici te dobiti neodoljivi topli sendvič.

Mozzarella zagrijavanjem postaje jedinstveno ljepljiva, idealna kao punilo za pizze i razne tjestenine. Kuglice mozzarelle obložene kuhanom rižom, oblikovane u kugle pa potom pržene, mogu biti fino jelo atraktivnog izgleda koje nalikuje kad se sir otopi na "telefonsku žicu". Od tri do četiri ploške patlidžana (oko 1 cm debljine) koje popecite na tavici, između kojih kad omekšaju položite narezanu mozzarelu uz dodatak soli, papra, chilly papričice, limunova soka, peršina i maslinova ulja napravit ćete jednostavno jelo u kojem ćete zasigurno uživati.

Recepti